top of page

Γενικές πληροφορίες

Anchor 1

Τι είναι η Oρθοδοντική 

  Η Oρθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται, αποκλειστικά, με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών της σύγκλεισης.

  Είναι η πιο παλιά ειδικότητα της οδοντιατρικής και η πρώτη που αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή από τη Γενική Οδοντιατρική.

  Από τότε ως σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, με κέντρο πάντα τον ασθενή και τις ανάγκες του.

Τι είναι οι ανωμαλίες σύγκλεισης

  Με τον γενικό όρο ανωμαλίες σύγκλεισης αναφερόμαστε:

  •    στις ανωμαλίες θέσης των δοντιών (στραβά δόντια, συνωστισμός δοντιών, λάθος θέση ανατολής τους),

  •    στα προβλήματα σύγκλεισης των οδοντικών τόξων (όταν ένα ή περισσότερα δόντια δεν «δαγκώνουν» σωστά),

  •    και στις σκελετικές δυσαρμονίες των γνάθων (η πάνω και η κάτω γνάθος δεν εναρμονίζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τις ανωμαλίες σύγκλεισης και την κακή αισθητική του προσώπου).

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα «στραβά δόντια» είναι συνήθως το πιο ευδιάκριτο σύμπτωμα ενός πολύ σοβαρότερου προβλήματος, όπως είναι οι δυσαρμονίες των γνάθων. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς μπαίνουν στο ιατρείο για να διορθώσουν την αισθητική τους, για τον ορθοδοντικό η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διορθώσει τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, ώστε να αποφύγει ο ασθενής σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Διαφορές Ορθοδοντικού – Οδοντιάτρου

   Ο ειδικός ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που μετά το τέλος της οδοντιατρικής σχολής παρακολούθησε τουλάχιστο 3 επιπρόσθετα χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδικότητα της Ορθοδοντικής. Έτσι, όλοι οι ορθοδοντικοί είναι και οδοντίατροι, ενώ μόνο το 6% των οδοντιάτρων είναι ορθοδοντικοί.

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί ορθοδοντικοί, (οι οποίοι έχουν λάβει τον τίτλο της ειδικότητας μετά από εξετάσεις του Υπουργείου Υγείας), ασκούν αποκλειστικά και μόνο ορθοδοντική, χωρίς να παρέχουν άλλες οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Η εξειδίκευση στην Ορθοδοντική γίνεται μέσα από πολύ απαιτητικά προγράμματα ειδικότητας,  στα οποία εκτός από τις γνώσεις που αφορούν στη μετακίνηση των δοντιών, οι ειδικευόμενοι εμβαθύνουν στα αντικείμενα της βιολογίας του περιοδοντίου, της φυσιολογικής και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του ανθρώπινου σκελετού και της ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο ειδικός ορθοδοντικός γίνεται ικανός να αντιμετωπίσει όχι μόνο το πρόβλημα της θέσης των δοντιών και της σωστής λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος, αλλά και της αισθητικής του προσώπου με σωστή -ψυχολογικά -προσέγγιση του ασθενούς, που συχνά είναι σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της ζωής του, την εφηβεία.

Ορθοδοντικοί μηχανισμοί 

   Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με κινητούς μηχανισμούς (μασελάκια), αλλά αυτοί οι μηχανισμοί διορθώνουν πολύ περιορισμένα (τοπικά) προβλήματα σε μικρές ηλικίες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθοδοντική απαιτεί ακίνητους μηχανισμούς(σιδεράκια), που δεν διορθώνουν μόνο τη θέση των δοντιών, αλλά και τη θέση των χειλέων και την αισθητική του προσώπου γενικότερα.

Πιο αισθητικά αποδεκτοί μηχανισμοί 

   Εκτός από τα μεταλλικά «σιδεράκια» που γνωρίζουμε όλοι, υπάρχουν πλέον πολλοί αισθητικοί μηχανισμοί στο χρώμα των δοντιών (λευκά σιδεράκια), τα γλωσσικά σιδεράκια και η τεχνική Ιnvisalign με διαφανείς νάρθηκες.

Η κάθε τεχνική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις, και η τελική απόφαση για το ποια θα εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή, λαμβάνεται από τον ορθοδοντικό σε συνεργασία με τον ενήλικα ασθενή ή τον γονέα του ανήλικου ασθενή.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό 

     Η Αμερικανική Ορθοδοντική Ομοσπονδία συνιστά η πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στον ορθοδοντικό να γίνει στα 6-7 χρόνια του, όταν ακόμα έχει και παιδικά και μόνιμα δόντια στο στόμα του. Σ’ αυτή την ηλικία το εκπαιδευμένο μάτι του ειδικού εντοπίζει τα προβλήματα που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων απλώς ενημερώνει τους γονείς για το αν και πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία.

   Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί, για κάθε ασθενή, υπάρχει ένα «ιδανικό» χρονικό διάστημα για το ξεκίνημα της θεραπείας, ώστε αυτή να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Πολλές φορές, λίγοι μήνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια θεραπεία με ή χωρίς εξαγωγές μονίμων δοντιών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο ορθοδοντικός είναι ο πιο κατάλληλος να προσδιορίσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία 

   Εξαρτάται από το είδος της θεραπείας και τη συνεργασία του ασθενούς. Για την προληπτική ορθοδοντική απαιτούνται μόλις 2-3 μήνες ενεργούς φάσης και στη συνέχεια απλή συγκράτηση του αποτελέσματος για περίπου 1 χρόνο. Για την πλήρη κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία χρειάζονται από 18 ως 30 μήνες (1,5 ως 2,5 χρόνια),ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.   

Ως ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω ορθοδοντική θεραπεία.

   H ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο για την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας.

Κάθε ενήλικας που δεν είχε την ευκαιρία να διορθώσει το ορθοδοντικό του πρόβλημα σε μικρή ηλικία, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον τα δόντια και τα ούλα του είναι σε καλή κατάσταση. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην ορθοδοντική των παιδιών και των ενηλίκων είναι ότι στους ενήλικες δεν υπάρχουν αυξητικές δυνατότητες και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το σχήμα των φατνιακών αποφύσεων. Έτσι στους ενήλικες καταλήγουμε πιο συχνά σε εξαγωγές μονίμων δοντιών προκειμένου να διορθωθεί το ορθοδοντικό τους πρόβλημα.

   Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας, μπορεί να λύσει όλες σας τις απορίες 

Σιδεράκια και εξωσχολικές δραστηριότητες

   Ένας ασθενής που φοράει σιδεράκια όχι μόνο μπορεί, αλλά παρακινείται να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Όλες οι δραστηριότητες που έχει επιλέξει (αθλητισμός, μουσικά όργανα, χορωδίες) συνεχίζονται μετά τα σιδεράκια όπως και πριν την εφαρμογή τους.

   Είναι όμως εύλογο ότι αν ο ασθενής συμμετέχει σε αθλήματα στα οποία υπάρχει πιθανότητα βίαιων επαφών ή συγκρούσεων, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για να αποφύγει τραυματισμό των ιστών του στόματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσει τον/την ορθοδοντικό του και να αποφασίσουν μια πιο εξατομικευμένη παρέμβαση. Αυτή μπορεί να συνίσταται σε χρήση προστατευτικών ναρθήκων κατά τη διάρκεια της άθλησης ή, σε άλλες περιπτώσεις, να μη χρησιμοποιεί για θεραπεία τις παραδοσιακές ορθοδοντικές συσκευές, αλλά την τεχνική Invisalign (διαφανείς νάρθηκες, που καλύπτουν όλα τα δόντια).

 

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας

   Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας.

   Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο ιατρείο μας υπάρχουν διάφοροι τύποι διακανονισμού, που καθιστούν την ορθοδοντική θεραπεία πιο προσιτή. Συνήθως υπάρχει ένα αρχικό ποσό που καλύπτει τμήμα των αρχικών εξόδων της θεραπείας (σιδεράκια, συγκολλητικά υλικά, σύρματα) – όλα της καλύτερης δυνατής ποιότητας των μεγαλύτερων εταιρειών της Αμερικής- και στη συνέχεια μικρές μηνιαίες δόσεις καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η αποπληρωμή της θεραπείας γίνεται πριν την αφαίρεση των μηχανισμών.

   Σε καθε περιπτωση το αποτέλεσμα της θεραπείας που γίνεται μια μόνο φορά, διαρκεί για μια ζωη

bottom of page